miércoles, 17 de diciembre de 2014

EL APA I TERE SEGARRA, LES NOSTRES VEUS.

    


                      DOS VEUS, EL APA I TERE SEGARRA, LA NOSTRA MUSICA.

                                  ella de Paterna y eill de Godella, residents al poble.










Josep Aparici ‘Apa’ i Teresa Segarra són dels més importants referents del cant d’estil valencià. El seu treball ‘Cant i cants’ fou guardonat amb el Premi Ovidi Montllor al millor disc de música folk. Versatilitat i genialitat són dues característiques del cant d’Apa, que canta lletres tradicionals, pròpies, i poemes. La seua música va des de les buleries, la jota i el fandango, a les malaguenyes, cants de treball, cant d’estil o havaneres.

El cant valencià d’estil agrupa allò que sol anomenar-se com cant d’estil i les albaes. És un conjunt de cants d’arrel tradicional que es troba habitualment des de la Plana de Castelló fins a la Marina i cap a l’interior de la comunitat de Valencià arriba fins comarques castellano-parlants com la Foia de Bunyol. Entre els artistes valencians més destacats hi ha Josep Aparici i Pep Gimeno “Botifarra”, cantaor de Xàtiva i recuperador de la cultura i música tradicional del  Valencià, i en concret de les comarques centrals.





TERESA SEGARRA BELDA:

 

Mestra de cant: TERESA SEGARRA BELDA.
Naix a Tutlimgen (Alemanya) a l’any 1964. Actualment resideix a Paterna (València). 

L’any 1979 entra a formar part del grup “Xafardat” de Paterna i després a “L’Aldarull” de València. 

En l’actualitat és membre del Grup “Restauració” de València.
Ha cantat i/o canta amb cantadors com Pilar García, Toni Violí, Fermín Pardo i Josep Aparicio “Apa”, amb el qual ha gravat el CD. “Beniterrània”, i amb altres cantadors, ha gravat “Cantares Viejos” del Grup “Jaraiz” de Requena, d’on és cantadora i balladora; “Antologia del Cant Valencià d’Estil”; “Història de la Música” al Diari Levante, i amb el Grup Al Tall “ 25 anys d’Al Tall”.
Ha participat en la “Trobada de Música del Mediterrani”; en els “Concerts Didàctics” per a les Escoles del País Valencia; en la “Trobada de Música Tradicional” a Reus (Barcelona); al “Primer Congrés Internacional de Musicología del Campello (Alacant); a les “Jornades d’Etnomusicologia” a Calella (Barcelona); al “XIV Festival Internacional de Música Popular Tradicional” a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i al “VIII Cicle de Música Tradicional Popular” al Tradicionàrius, també de Barcelona.
Al 2001 col.laborà en la representació de “Las Troyanas” d’Eurípides, dirigida per Irene Papas a “La Nave” de Sagunt, i al 2003 a Roma.
Actualment és mestra de cant del Grup l’Olivar d’Alaquàs on ensenya Cant tradicional i Cant d'estil.

resdient a Paterna, seguis deleitant en el seu personal Cant.



    

No hay comentarios:

Publicar un comentario